dnes je 26.4.2024

Input:

289/1996 Z.z., Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o výrobe a obehu liehu a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov

289/1996 Z.z.
ZÁKON
NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY
z 13. septembra 1996
o výrobe a obehu liehu a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov
V znení:
Predpis č.
K dátumu
Poznámka
Zmena: 135/2000 Z.z.
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
Čl. I
PRVÁ ČASŤ
ÚVODNÉ USTANOVENIA
§ 1
(1) Účelom tohto zákona je ustanoviť podmienky na výrobu liehu, na jeho uvádzanie do obehu, manipuláciu a iné nakladanie s ním.
(2) Tento zákon neupravuje podmienky na výrobu syntetického a sulfitového liehu a iné nakladanie s ním.
(3) Ustanovenia osobitných predpisov 1) týkajúce sa výroby liehu, jeho uvádzania do obehu, manipulácie a iného nakladania s ním nie sú týmto zákonom dotknuté.
§ 2
(1) Na účely tohto zákona sa rozumie
a) liehom
1. etylalkohol (etanol) získaný destiláciou alebo iným oddeľovaním zo skvasených cukorných roztokov pochádzajúcich zo škrobnatých alebo z cukorných surovín a iných poľnohospodárskych produktov skvasiteľných na lieh,
2. zmes etylalkoholu s inými alkoholmi a látkami, ak obsah etylalkoholu v nich je vyšší ako 15% objemu celkového množstva všetkých látok obsiahnutých v zmesi,
3. lieh 95-percentný (Spiritus 95% ČSL 4) používaný na lekárske a farmaceutické účely,
b) mernou jednotkou množstva etylalkoholu
1. kubický meter alkoholu (m3 a); odvodenou jednotkou alkoholu je jeden liter alkoholu (l a) pri teplote 20 stupňov Celzia, ktorého objemová koncentrácia sa zistila overenými meradlami na lieh,
2. hmotnosť liehu v gramoch (g); odvodenou jednotkou je kilogram (kg), ak ide o lieh používaný na lekárske a farmaceutické účely,
c) koncentráciou liehu na lekárske a farmaceutické účely - hmotnostné percento určené hmotnostným zlomkom v g/g násobeným 100,
d) výrobou liehu
1. výroba surového liehu na 1. stupni výroby,
2. zušľachťovanie liehu
2.1. čistením (rafináciou),
2.2. zosilnením (rektifikáciou),
2.3. odvodnením (dehydratáciou),
2.4. znovuzískaním liehu z liehovarských roztokov a odpadov (regeneráciou),
2.5. špeciálnou úpravou sorbčnými metódami (karbonizáciou a pod.),
2.6. stárením,
2.7. egalizáciou,
3. spracovanie liehu na liehoviny a ocot,
e) denaturáciou liehu - pridanie predpísaného znečisťujúceho prostriedku, čím sa stane lieh nevhodným na požívanie podľa slovenskej technickej normy, 2)
f) uvádzaním liehu do obehu - vyskladnenie liehu, ktorý je výsledkom činnosti upravenej týmto zákonom, obmena, 3) predaj alebo ponúkanie na účely predaja,
g) manipuláciou s liehom - prečerpávanie, plnenie, meranie, váženie, balenie, skladovanie a označovanie,
h) iným nakladaním s liehom - doprava a každá ďalšia činnosť, ktorú nemožno považovať za výrobu liehu, denaturáciu, manipuláciu s liehom alebo za uvádzanie liehu do obehu,
i) stratami liehu - najvyššie povolené prirodzené a nezavinené úbytky vznikajúce pri výrobe a spracovaní liehu, denaturácii, manipulácii, skladovaní, uvádzaní do obehu a inom nakladaní s ním, pri výrobe liehovín, vonných a chuťových látok,
j) liehovarníckym závodom
1. priemyselný liehovar - liehovar, ktorý spracúva