1.8.1 PRÍLOHA I - OSOBITNÉ VYMEDZENIE POJMOV
prof. JUDr. PhDr. Tomáš Gábriš, PhD., LLM, MA; Mgr. Samuel Rybnikár, PhD.
PRÍLOHA I
OSOBITNÉ VYMEDZENIE POJMOV
uvedené v článku 2 ods. 4
1. „Výživovými údajmi” alebo „označovaním výživovej hodnoty” sa rozumejú informácie udávajúce:
a) energetickú hodnotu alebo
b) energetickú hodnotu a jednu alebo viac výlučne z týchto živín:
- tuky (nasýtené mastné kyseliny, mononenasýtené mastné kyseliny, polynenasýtené mastné kyseliny),
- sacharidy [cukry, alkoholické cukry (polyoly), škrob],
- soľ,
- vlákninu,
- bielkoviny,
- ktorýkoľvek z vitamínov alebo ktorúkoľvek z minerálnych látok uvedených v prílohe XIII časti A bode 1 a prítomných vo významných množstvách definovaných v prílohe XIII časti A bode 2;
2. „tuky” sú všetky lipidy vrátane fosfolipidov;
3. „nasýtené mastné kyseliny” sú mastné kyseliny bez…